Reinfeldt gör rätt analys men landar fel
Välfärdsekvationen blir allt svårare att få ihop. Det har Fredrik Reinfeldt hel rätt i.
- Allt fler lever allt länge.
- De äldre är friskare och aktivare.
- Utbildningstiden blir allt längre.
- Det tar lång tid för färdigutbildade att komma in på arbetsmarknaden
- De som har ett jobb vill pensionera så fort det är ekonomisk möjligt.
- Etc
Samhällsekonomin bygger på att vi under vår produktiva/yrkesverksamma tid tillför pengar till det offentliga så att det täcker kostnaderna för våra icke-yrkesverksamma år. Lite förenklat så kostar vi pengar de första 20 åren i sjukvård, barnomsorg och skolgång. Sedan skall vi ägna 45 år att trycka in skatt i systemet under de yrkesverksamma åren. Sedan avslutar vi att kosta pengar i 15 år genom pension, socialtjänst och sjukvård.
Med andra ord 20 år (-), 45 år (+), 15 år (-). Låt säga att denna balans skapar jämvikt i systemet gällande pengar in och pengar ut.
Men om vi utbildar oss ett par år längre, går några år arbetslösa och lämnar arbetsmarknaden ett par år tididigare och lever några år längre så börjar ekvationen halta.
Så att det blir 20 + 2 + 3 (-), 35 år (+), 25 år (-). Dvs att från läget då 45 år skall försörja 35 år så skall 35 år försörja 50 år. Då är det lätt att inse att antingen måste man betala mer under de verksamma åren eller så får man ut mindre under de övriga. Ingen av oss vill någondera. Lösningen är att de verksamma åren måste bli fler. Det är här som Reinfeldt landar fel.
Det finns massor av år att tjäna på att skapa att fler aktiva år inom nuvarande regelsystem. Jag tror att vi kan finna lösningen i en mer flexibel arbetsmarknad. Det danska flexicurity-systemet kan stå förebild. Om det blir lättare att säga upp personal och det blir tryggare att bli uppsagd ökar ökar viljan till att "testa". Arbetsgivare törs att satsa på mindre säkra kort som t.ex. nyutbildade eller de som är i slutet av karriären. Men det kan också vara en chansning på om en anställning överhuvudtaget fungerar.
Om det blir mindre riskfyllt att byta arbetsgivare så leder det till att fler lämnar jobb där man inte trivs eller fungerar. I min värld borde det leda till färre sjukskrivningar och andra ohälsoproblem.
Sedan kan Reinfeldt få rätt i att fler jobbar längre. Men då är det under förutsättningen att man är både frisk och har roligt på jobbet.