Total demokrati - hmm

I radions "Ring P1" florerar det sedvanliga sortimentet av lustiga infall och idéer. I dag var det en typ som ville införa "Total demokrati". Avskaffa de folkvalda parlamenten och låt folket rösta via internet och sms som vid melodifestivaler och dylikt. Politiker skulle avskaffas men de politiska partierna tillsammans med byråkrater skulle ta fram förslagen som det skulle röstas om. Undrar om han reflekterat över vilka som utgör de politiska partierna? Hans bristande logik kan man alltid skratta åt. Men det mer grundläggande felet är att hans totala demokrati skulle bli minoriteternas demokrati.

Ganska snart skulle valdeltagandet sjunka till den nivå där bara de mest engagerade i frågan skulle bry sig om att rösta. De arbetslösa skulle rusa till valurnorna så snart förändringar i akassan hamnar på tapeten. För en annan regel, enligt min erfarenhet, är att de som drabbas av något förslag är aktivare än de som vinner på det. I ett värsta scenario skulle landet styras av en minoritet som säger nej till allt. Av den orsaken lyckades folkomröstningarnas Schweiz att hålla kvinnlig rösträtt stången till 1971.

I den representativa demokratin finns ett mandat som ger den valde politikern rätt att "veta bättre" än väljarkåren. Politikern har rätt att besluta om sådant som kan vara negativt för den enskilde individen men bra för nationen - kollektivet. Det skulle inte bli många fängelser om t.ex. de kriminella skulle vinna majoritet.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0