Nyhetsvärde

Jag börjar sakna de högtravande (men intellektuellt avgränsade) insändarna som stred för tro resp vetande i religion kontra vetenskap debatten. Men den debatten som många andra insändardebatter som överlevt sig själva brukar tidningen avsluta.

Men i Brotorgsfarsen i Bollnäs verkar det inte finnas något slut på tidningens behov att göra insändarskribenterna till lags. Det känns som om det enda nya som framkommer möjligen är vissa undertecknare. Det kanske är dags för en ny Facebook-grupp, "vi som inte skrivit i Ljusnan om Brotorget". En stadigt minskande grupp.

Som synes har jag tröttnat på att morgon efter morgon äta frukost till surmagade små kommentarer från människor som aldrig själva skulle ta initiativ till något men som inte hindras av att med efterklokhetens insikt gnälla över andras misstag. Olle och Evy må vara som dom är. Men Bollnäsborna kan vara glada över att de har politiker som vill något. Det är inte alla kommuner förunnat.

Jag vill minnas att Bollnäs för ett par decennier sedan blev utnämnd till Sveriges tråkigaste stad. Det kanske är tryggast så. En förändringsprocess bestående av ett stilla förtvinande in i en grå-beige tillvaro av tristess och fantasilöshet. Stick inte upp huvudet - för då ryker det.

Ny Riksdagsman från Gävleborg

Sven Bergström har aviserat att han inte kandiderar till Riksdagen ytterligare en period. Om inte medlemmarna alldeles fullständigt lämnat gängse rutiner torde de två närmaste i omröstning ha blivit Anders W Jonsson och Karin Ånöstam.

Anders W Jonsson har inte fyllt 50, är barnläkare, fd Distriktsordförande och sakkunnig på regeringens samordningskansli med de sociala frågorna på agendan.

Karin Ånöstam är äldre än Anders, mjölkbonde och distriktsordförande.

Enligt min mening är Anders politiska kompetens så överlägsen Karins att han kan springa cirklar runt henne.

Men å andra sidan är hon både sittande distriktsordförande och dessutom kvinna. Åtminstone det förstnämnda brukar väga tungt i medlemsomröstningar.

Hennes sätt att hantera "krisen" för centern i Ovanåker ger henne definitivt inga pluspoäng hos mig.

Skicka barnläkarn till Riksdagen!

Inget att förlora

Ljusnans "favoritkommunalråd" (han skapar många spaltmeter) i Bollnäs Olle Nilsson-Sträng skall på en tredje resa till Kina. De två föregående tripparna har blivit duktigt utskällda. Lite för utskällda enligt min mening. Men jag förstår Olle helt och fullt. Han är redan idiotförklarad av tidningen och stora delar av befolkning. Han petas som partiledare efter valet i vilket fall.

Vem skulle inte passa på när tid och möjlighet finns att göra roliga saker. Framförallt då det inte "kostar" något mer.

Ingen kommer att våga åka till Kina nästa mandatperiod. Hoppas därför att Olle och södra Hälsingland får ut något konkret av resorna.


PS: Det har blivit stor efterfrågan på modebilder. Återkommer i ärendet:DS

Drevet går i gång

Nu skall Alpha-tiken fällas! Så upplever jag den mediastorm i vardande som börjar snurra runt vice statsminister Maud Olofsson. Journalistkåren har fått blodvittring. Vi skall se att allt hon gör och säger kommer att vändas mot henne. Frustrationen börjar uppenbarligen bli övermäktig över den kvinna som moderniserat centerpartiet, ställt sig bakom en näringspolitik med genusprofil, som stod upp för de nya medlemsländerna i EU när andra ylade om "social turism" och lett partiet i flera framgångsval. Hon har dessutom mage att vara stolt över sin gärning. Sådana "storoxar" måste fällas.

Hon må falla på grund av gjorda misstag. Inte på grund av andras avundsjuka.

Maud har min röst!

Öka populariteten

Bland de allra mest populära bloggarna handlar om mode och vilka kläder bloggarna har på sig för kläder. Tänkte att jag skulle höja attraktionen med att hoppa på det tåget.

Så därför kan jag berätta att jag har Jeans av okänt märke tillsammans med en ljus smårutig skjorta båda inköpta på Klädköp i Bollnäs till lägsta möjliga pris. Till det så har jag en svart pullover-tröja inköpt på Pepes i Bollnäs. Jag hade på mig samma utstyrsel i går.

Nästa gång skall jag dessutom ha foto.

Nu skall jag titta  på besöksmätaren.

Utflykt till storstaden

Lördagen spenderades mest på resande fot fram och tillbaka till kungl huvudkommunen. Buss dit och tåg hem och sedan en föreställning med Riverdance - The Farewell tour där emellan. Det var en alldeles ypperlig föreställning och upplevelse. Men man kan föreställa sig hur det var då ensemblen var kanske dubbelt så stor. Men de lyckades skapa enorma ljudmattor i lokalen så att de darrade i blodkärlen. Mesr imponerad var jag av slagverkaren som med sin takt var centrum geneom hela föreställningen. Han hade en myriad av trummor, punkor, tingeltangel m.m. som han slog på.

Men största behållningen var dock en trivsam - kravlös dag tillsammans med min fru. Vissa kallar det nog semester.

Å andra sidan insåg jag ännu gång varför jag normalt åker 1:a klass på tåget. Det var det ett pensionärspar från Ljusdal där hon var surare och snörpigare än mycket annat. Ivrigt trumpetande vilka platser som var deras. Det var två småbarn som högljutt gjorde matteläxan. Det var en thailändare (el dyl) som oavbrutet pratade i telefon. Sedan var det ena lurvigare musikstudenten efter den andre som drog runt som jerusalems skomakare fram och tillbaka i tåget.

Landstingets vänner

Läste i ortstidningen att Gävleborgs Läns landsting skall stävja personalens privatsurfande genom att varningsmärka vissa sidor som t.ex. facebook och andra sociala media. På lunchen är det dock okej. Skönt att fritiden inte skall regleras av landstinget i alla fall. Frågan är om det å andra påbjuds att landstingsledningen måste vara vara uppkopplad på FB för att bevisa att de faktiskt har några som helst vänner.


I morgon blir det "Riverdance" på Globen tillsammans med kära-söta. Nej vi skall titta - inte dansa.

Trettondagsafton

Kallt som skrutt. Men det varnas för 35-40 minusgrader i dalafjällen. Huga!

I morgon trettondagen är den s.k. jultolften slut. Förr i världen ansåg julen omfatta 12 dagar och på trettondagen var det över. Knut hade namnsdag den 7/1 men den dagen är som vi vet framflyttad. Enligt gammelkalendariska traditioner var jesu födelsedag på trettondagen men den flyttades till 24-25/12 på 300-talet. För att få ihop logiken som kan vara lite svårt inom religionen blev trettondagen istället jesu dopdag eller den dag då de tre vise männen dök upp.

Andra hävdar att under jultolften är "väggen" mellan vår världen och "skrymtens" värld som tunnast. Det är då vi får se diverse mytiska väsen, tomtar och troll i skogarna.

Jag må säga att jag aldrig hört begreppet jultolfte innan jag var på en konsert före jul och artisten Ale Möller pratade om den.

Själv skall jag ut i den 20-gradiga kylan och såga ned ved från skogen.

Nytt år... och vargjakt... och kärnkraft

Det har tagit några dar att hämta sig från Nyårsfirandet. Men under hela min ungdom inleddes varje år med ångest och backhoppning i Garmish-Partenkirchen. Men säg den tradition som får vara. Nu är det ingen backhoppning på nyårsdagen.

Vargjakten kom och gick. Vargkramarna förfasas över att det gick så fort. Vad hade blivit bättre om jakten pågått i en dryg månad? Jag ger mig den på att samma människor hade ojat sig över den långdragna stressen som vi då hade utsatt vargarna för. Ett argument som jag har större förståelse för.

MUF:s ordförande använder ord som "masslakt". Hur man nu kan masslakta 25 vargar - framförallt om det ställs i relation till de ca 80 000 älgar som skjuts varje år.

Man har också förfasat sig över de stora antal jägare som registrerat sig. Sedan försöker man ge sken av att alla dessa varit ute i skogen - tjena! Men å andra sidan kräver vargjakt ett stort antal man. Då man inte kan jaga med hund måste man använda drevkarlar.

Jag tycker att vi skall vara glada över att den första vargjakten gick så smärtfritt. Något vi kan tacka bra väderbetingelser, väl förberedda jägare och en gnutta tur för. Det kommer säkert år då detta blir en lång och utdragen process.

Om allt hade gått som jag och många andra ville och slogs för skulle detta ha blivit sista året med kärnkraft i Sverige. Nu har vi i alla fall ett beslut som säger att den som tycker att kärnkraft är en bra affär må bygga. Hittills har inget velat bygga utan kraftiga offentliga subventioner.

Men visionen om det kärnkraftsfria samhället rymmer många dimensioner. För vissa är det miljöfrågan (den är inte miljövänlig), för andra handlar det om principen att dumpa giftigt avfall i knäna på kommande generationer i tusentals år, för ytterligare andra handlar det om sårbarheten i stora centraliserade energisystem.

Jag tror det var Ronny Eriksson som sa "Kärnkraften kommer att avvecklas med tiden - eller tvärtom."

Jag brukar säga - "Det var bättre förr - det säkert bättre sen - vilket innebär att det är värst just nu."


RSS 2.0