Folkomröstningar

Jag hann inte mer än att kasta en misstänksamhetens skimmer över folkomröstningar förrän Schweizarna slog till. Förbud att bygga minareter. Det får räcka med de 4 (tror jag ) som finns. I opinionsundersökningar skulle förslaget om byggförbud falla men i skydd av valbåsets draperi firade småsintheten nya triumfer.

Att det handlade om en allmän markering mot islam och muslimer kan jag räkna ut. Samma strömningar har vi även här. Jag har pratat med aktiva kristna som anser det vara politikens skyldighet att försvara och skydda den "svenska" religiösa traditionen, dvs kristendom mot den muslimska anstormingen. Med varm hand överlåter jag till de kyrkliga företrädarna att marknadsföra sin form av vidskepelse.

Snart är det jul och då kommer tomten. Jag har då mer konkreta upplevelser av honom än av någon religiös figur.

Jag lever efter devisen att alla människors fri- och rättheter begränsas endast av andra människors fri- och rättigheter. Behandla andra som du vill bli behandlad själv. Så tillbe vem du vill på vilket sätt du vill, bara du inte tvingar mig att göra det.

Opinion för opinionen

Ljusnans Chefredaktör Anders Eklund skriver i en tikel på dagens ledarsida att det var ett bra beslut som Ovanåkers kommun tog att vänta med att konvertera ett särskilt boende till närboende. Men att det tog för lång tid att komma till det beslutet.

Att det överhuvudtaget blev ett nytt beslut berodde på att Anna Öst, känd för de riktigt gamla, har opinionsstarka anhöriga som drog igång en rejäl kampanj för sin gamla mamma. Hon skulle inte böva flytta, även om kommunen lovade att sköta allt kring flytten. Gamla mamma skulle inte heller få sämre service - även om det bara gällde att det inte fanns dygnetruntplacerad nattpersonal utan bara hemtjänstens nattpatrull. Men så är det, man är sig själv närmast och ingen vill ha det sämre.

Låt säga att familjen Öst inte dragit igång denna cirkus utan köpt något av de alternativ som kommunen erbjöd under stilla tystnad. Hade då Anders Eklund tyckt att det var ett dåligt beslut? Givetvis inte. Han hade inte ens märkt att det tagits.

Men det är inte första gången samme man ställer sig på de starka opinionsbildarnas sida (mot politiker). Oavsett det gällt skolnedläggningar, äldreboenden. Han är alltid motståndare till försämringar i offentlig service som drabbar någon eller något som skapar rubriker i den egna tidningen. Det är klart, man biter inte den hand som föder en.

Skulle politiker, vilket förekommer, bli lika opinionsstyrda som Anders Eklund skulle inte ett dugg åstadkommas i politiken. Så fort någon var emot skulle man backa hem. Det är i detta läge som politiker brukar vilja lyfta fram folkomröstningar. Låt de många slå ut de svaga utan att själv ta ställning. En feghetens politik.

Ovanåkers kommun har en ekonomi i obalans för första gången i mannaminne. Kommunen är enligt lag skyldig att få skutan på rätt köl. Säkert 90% av kommunens kostnader hänskjuter sig till gamla, barn, fattiga och utslagna. Någon kommer att drabbas.  Det blir den som, i bildlik mening, inte orkar väcka Anders Eklunds intresse.

Vem får betala?

Läste i Ljusnan. Nej, det var fel. Jag såg en notis om att Kommunstyrelsen beslutat att de boende på SÄBO Solrosen och Linblomman får bo kvar tills dess vår herre kallar hem dem. Utan att veta några som helst detaljer mer än det tar jag mig friheten till en fundering.

Kommunen har inte pengar så att det räcker. Det fattas så mycket att de verksamheter som riktas till utsatta grupper berörs. Å andra sidan har inte kommunen mycket verksamhet som riktas till de enbart rika och friska.

Jag antar att de åtgärder som föreslås för att rätta mun efter matsäcken är de som ger mest effekt till minsta möjliga olägenhet. Ingen vill ställa till det för någon i onödan. Denna effekt är den bästa för kollektivet även om en enskild "drabbas" på något sätt.

Nu visar det sig att denne "enskilde" har förmågan att piska igång en opinion som får beslutsfattarna att ta tillbaka beslutet. Det är gott och väl. Men om kravet att rätta mun efter matsäcken finns kvar, måste nästa åtgärd på listan genomföras.

En åtgärd som tidigare ansågs antingen vara mindre effektiv eller skapa mer olägenhet eller både och än den återtagna åtgärden.

Det slutar med att den förste som är tillräckligt svag för att inte orka skapa opinion för sin sak får betala.

Känns det rättvist?


Oersättliga människor

Jag brukar använda talespråket att "Kyrkogården är full av oersättliga människor" som ett svar på ojande kommentarer om hur det skall bli när en viss person avbryter sin verksamhet.

Många var vi oroliga när Gösta Englund i fjol aviserade sin avgång som ordförande i Långheds Bygdeförening. Han som varit grundare och motor i drygt 10 år. Valberedningen hade en tuff uppgift men lyckades efter "sju svåra år".

Idag utgörs den drivande kärnan av fyra yngre kvinnor med ordförande Mia i spetsen och med stöd av tre något äldre män som glatt hänger med. Det tjejerna saknar i föreningsteknik vägs upp av entusiasm, ansvar och målmedvetenhet.

Jag säger det igen. "Kyrkogården är full av oersättliga människor" Förtydligas skall att Gösta lever i högönskelig välmåga och "spökar" i bakgrunden.

Ring ut det gamla - ring in det nygamla

Olle Nilsson-Sträng har fått respass av de sina. Jag trodde det var Lahenkorva som var utmanaren. Men det visade sig vara Centervall. Även Evy Degerman tar sin mats ur skolan. Får se hur Bollnäscentern röstar. Må Kenneth få göra comeback. Det behövs stabilitet, politisk smarthet och sunt förnuft i Bollnäsledningen.

På Ovanåkersbänken är det tyst förutom mitt lilla utspel. Men det är väl ingen som får avgå för det finns ingen bakom. Det verkar vara en av orsakerna varför jag blivit satt att ratta en liten grupp som skall fundera över den politiska organisationen.

Men än viktigare än dessa skeenden är att nu måste vi ta tag i klimatfrågan. Var är kylan, tjälen och snön? Vem är ansvarig? Höstmörkret är ett hot mot själsfriden! Ordnung muss sein! Det är ändå snart 1:a advent.

Att kunna och vilja deltaga.

  1. Jag har lämnat besked till partiet att jag inte står till förfogande till kommunfullmäktigevalet. Huvudorsaken är att sommarens rabalder gjorde att jag fick ett antal "smällar" som gjorde att jag tappade lusten och glädjen i det politiska arbetet. Det andra skälet är att det är oerhört svårt att kombinera ett politiskt uppdrag på deltid och ett arbete på heltid.
  2. Socialdemokraterna i Ovanåker kommer inte att deltaga i budgetarbetet. Det må så vara. Men kommer de detta år att ta sitt politiska ansvar och uppdrag på allvar och presentera ett alternativ. För om de inte gillar hur sakerna sköts nu och saknar alternativ. Varför skall någon överhuvudtaget vilja ha dem i en beslutande ledning? Inte utan skadeglädje läser jag också att i Yoomis värld är "den borgeliga majoriteten" ett levande begrepp. Det var inte många veckor sedan delar av den majoriteten hade "kramkalas" med Yoomi och hennes socialdemokrater. Men det finns ett talesätt som lyder ungefär som så: "Vänner är bra att ha - men riktiga ovänner, dom kan man lita på."
  3. Ann-Margret Knapp och landstingsstyrelsen anklagas för att ha "gått före" i vaccinationskön. Tidningen braskar på med sedvanliga frenesi för att plocka lite politikerföraktpoäng. Dom är billiga att håva in. Men vad tidningen med detta också underblåser är att landstingsstyrelsen/krisledningsnämnden saknar strategisk betydelse just vid händelse av kris. För att kunna tränga sig före måste man först ha en plats som man utgår från. Till att börja med stod inte landstingsstyrelse i någon kö. Sedan ansåg smittskyddsläkaren att denna grupp har en strategisk betydelse tillsammans med flera andra grupper inom sjukvårdsorganistionen och gav dem en plats. Att hävda att de trängt sig betecknar jag som vårdslöst hanterande av sanningen. Men vad gör man inte för en braskande rubrik?


RSS 2.0