Att hoppa över skaklarna

I dagens Ljusnan efterlyser den politiske chefredaktören att fler politiker, inte minst lokala, skulle visa civilkurage och frondera mot det egna partiet oftare. Jag förstår att ut journalistens vinkel skulle politiken bli mer spännande om utgången av ärenden inte är lika förutsägbara som nu. Å andra sidan upplever jag att ledarsidan på samma tidning manar till ordning och reda när politiken övergår till hela havet stormar (framförallt i en av kommunerna inom täckningsområdet).

Förvisso kan det upplevas som ett större mått av demokrati att de folkvalda kan och törs avvika från partilinjen. Men det är å andra sidan ett underbetyg till den ideologiska samstämmigheten och den process inom partiet som formar politiken. Men det finns "många å ena sidan" och "å andra sidan" i demokratin. Naturligtvis skall det finns utrymme för starka personliga ställningstaganden som avviker från huvudfåra. Men det skall ställas mot om den enkildes rätt är starkare än flertalet. Om den ensamma rösten är den som kan tippa vågskålen och där resultatet i sakfrågan får mer vittgående effekter finns anledning till eftertanke. Avvikarens beteende kan t.ex. hota stabiliteten i en majoritet. Vad är viktigast i det läget?

Total demokrati - hmm

I radions "Ring P1" florerar det sedvanliga sortimentet av lustiga infall och idéer. I dag var det en typ som ville införa "Total demokrati". Avskaffa de folkvalda parlamenten och låt folket rösta via internet och sms som vid melodifestivaler och dylikt. Politiker skulle avskaffas men de politiska partierna tillsammans med byråkrater skulle ta fram förslagen som det skulle röstas om. Undrar om han reflekterat över vilka som utgör de politiska partierna? Hans bristande logik kan man alltid skratta åt. Men det mer grundläggande felet är att hans totala demokrati skulle bli minoriteternas demokrati.

Ganska snart skulle valdeltagandet sjunka till den nivå där bara de mest engagerade i frågan skulle bry sig om att rösta. De arbetslösa skulle rusa till valurnorna så snart förändringar i akassan hamnar på tapeten. För en annan regel, enligt min erfarenhet, är att de som drabbas av något förslag är aktivare än de som vinner på det. I ett värsta scenario skulle landet styras av en minoritet som säger nej till allt. Av den orsaken lyckades folkomröstningarnas Schweiz att hålla kvinnlig rösträtt stången till 1971.

I den representativa demokratin finns ett mandat som ger den valde politikern rätt att "veta bättre" än väljarkåren. Politikern har rätt att besluta om sådant som kan vara negativt för den enskilde individen men bra för nationen - kollektivet. Det skulle inte bli många fängelser om t.ex. de kriminella skulle vinna majoritet.

Nygifta

Så har vi inträtt i det äkta ståndet. Då vi kan synda utan att leva i synd. Föga trodde jag detta när jag klev ned i en badtunna för 2,5 år sedan. Men vilken fest. 50 gäster med barn slöt upp på min och Mariannes högtid och fest. Det blev bara så lyckat alltihop Miljön och gästerna gör festen. Både Voxna kyrka och naturligtvis Voxna herrgård med värdarna Lars och Birgitta hjälpte till att göra detta till ett glatt och ljust minne. Vi kan stapla superlativer kring arrangemanget, gästerna, vädret, maten tills vi trillar omkull med det fångar ändå inte den glädje och känsla vi har och hade. Alla kan vara övertygade om att det var ett lyckligt brudpar som kröp ned under sidentäckena fram på småtimmarna. Vi vill även skicka ett stort tack till Kyrkoherde Maths Sandström som förrättade en strålande vigselritual. Nu skall vi så smått landa bland allt det rosenskimrande. Tack alla!

Skyll dig själv tjockis!

Det gick att läsa i den lokala avisen idag att landstinget i sin spariver beslutat att lägga tjockisoperationer på is i ett år. Det stör mig dels personligen och dels principellt. Personligen för att jag tillhör dom som tydligen skall bli lagd på is. Det i ett landsting som redan nu leder tjockisligan i landet och är bland de sämsta på åtgärda kön av operaqtioner. Min principiella frustration gäller kunskapen om och attityden till vårdgarantin. Om nu landstinget beslutar sig för att lägga ned verksamheten i ett år så gäller fortfarande vårdgarantin som säger att efter 3 månader har jag som sökande rätt att vända mig till andra vårdutövare, andra landsting, privatvård eller utomlands. En operation i Gävleborg kostar ca hälften mot i Uppsala. Så denna logik brister - om inte konspirationsteoretikern får slå till.

Tjockisoperationer är nämligen uppdelad i tre steg. Steg 1: Besök hos läkare som skall avgöra om jag har rätt mental inställning till ingreppet. Lite prover och samtal. Kostar lite. Vårdgarantin gäller. Steg 2: Utredning med ätträning etc för att avgöra om jag kommer att fixa livet efter operation. Beslut om operation tas. Steg 3: Operation. Vårdgarantin gäller. Det diaboliska i detta upplägg är att för utredningar (steg 2) gäller inte vårdgarantin. Med andra ord kan landstingen kosta på sig lite läkarbesök hos andra. Sedan kan utredningsfasen hålla till dess den onde lägger näsan i vädret. För så länge utredning pågår blir det ingen operation - någonstans.

På nåt sätt har vi tjockisar satt oss själva i vår situation och därför skall vi som usla människor stillsamt acceptera allt som vi utsätts för.

Olyckor kommer tre och tre

Dessutom verkar dumheter göra det också.

1. E-post avlyssning
Jag må vara en försvarsvän, mer om det nedan, men förslaget att låta FRA avlyssna epost från utlandet har passerat gränsen för den personliga integriteten. Jag måste erkänna att jag inte riktigt förstår logiken när det gäller inrikes och utrikes eposttrafik. Antingen lever man i någon patriotisk låtsasvärld att epost inom landets gänser är harmlös medan utsocknes är potentiellt farlig eller så försöker man få någon att tro att internet bryr sig om nationsgränser. Endast Sverige svensk epost har. I och med att nätet byger på att trafiken kan ta många olika vägar för att komma fram till mottagaren så är sannolikheten hög att någon nationsgräns passeras. Terroristjakten tar löjeväckande proportioner.

2 Lissabonfördraget - Irland
Ca hälften av halva befolkningen på Irland lade en död hand över utvecklingen av det europeiska samarbetet. Folkomröstnngar i all ära, men att använda dem i frågor som är så komplexa att de röstande omöjligen kan ta till sig innehållet finner jag felaktigt. Vi hart en representativ demokrati i västerlandet. Våga använda den. Lissabonfördraget är ett framförhandlat förslag av medlemsländerna och som egentligen bara av formella skäl skall ratificeras av de egna parlamenten. För vad är egentligen alternativet? Sitta kvar i en struktur som inte är anpassad för dagens EU eller ett fördrag som är betydligt modernare? Men det är väl som vanligt. Folkomröstningar inom ramen för EU tenderar hela tiden att bli "skönhetstävlingar". Det handlar inte om jag är för eller mot förslaget utan vilken grundinställning jag har till hela organisationen.

3 Försvarsberedningen
Så har då försvarsberedeningen lagt fram sitt förslag. Visan känns bedrövande välbekant. Vi är överhopade av fred på hemmaplan så här behövs ingen militär organisation alls nästan. Men utsocknes behövs det svenska stålet, blyet och bandagen. Men då en värnpliktsarmé kräver en viss storlek av organisationen skall vi utbilda några få frivilliga (yrkes-) soldater som vi skickar runt om i världen. Vi ser ut att sitta med en krigsmakt som består av MÖP:ar (Militärt Överintresserade Personer) vilka regeringen kan använda som en dekorativ styrka för att visa vårt internationella engagemang. Jag tror det var Mao som sa att "man har alltid en armé i sitt land. Sin egen eller någon annans". Nu lämnar vi fältet fritt för att låta vår armé åka till något annat land. Vi må ha en låg hotbild nu. Men det känns som om vi lägger ned brandkåren för att det inte brunnit på länge. När huset står i lågor är det vara så dags att rekrytera och utbilda nya brandmän. Efter att ha lagt ned massor av tid under snart 30 år med att utbilda mig för att militärt skydda den svenska demokratin känner jag mig sviken.

Zorro fyller 3 år idag

Ett grattis till min lille illbatting. Glädje och aggression. Förtvivlan och hopp. Men någon blekfis är han inte.


Ubåtar, ubåtar

Man tillhör dem som på 80-talet loggade några "krigsdygn" med att försöka sätta upp ett knäppetält på ett skär i bottenviken och däremellan spana efter ubåtar beväpnad med kikare och kamera. Det blev många foton på oss. Inget på någon ubåt. Rapportören var en sällskapssjuk fyrvaktare.

Uppdrag granskning drev i kväll tesen att det var ubåtar från väst som härjade i svenska vatten. Det behöver väl inte vara osannolikt. Själv är jag lite misstänksam mot hela fenomenet. Från ingenstans började helt plötsligt ubåtar svärma in som egyptens gräshoppor. För att nästan lika hastigt bara försvinna.

Var händelsen ny eller fanns det intresse att sätta lampan mot ett gammalt fenomen i något syfte?

Sedan kan jag konstatera att för en tid sen avfärdade samma tv-program ubåtsbevis helt och hållet. Med inspelade minkljud som bevis. Men i kväll var det ubåtar på plats igen. Men av rätt?/fel? typ.

Inge vet var ubåten har sin gång.

Bröllopsbestyr

Musikplanering är klar. Jag har under en längre tid funderat vad Marianne skall få i morgongåva. Traditionellt skall morgongåvans storlek motsvara hemgiften. Men den senare verkar lysa med sin frånvaro. Nu har det i alla fall löst sig. Min tanke vara ett köpa en ankelkedja. Men igår var kära-söta på rally hos guldsmeden. Bland annat inköptes just en ankelkedja. Så min gåva blir att hasa mig över till guldsmeden och lösa ut henne. Inte lika romantiskt - men dyrare. Hon lyckades utverka rabatt på alla inköpen. Men hela rabatten las på den pryl som hon betalade själv. Kvinnlig list?

Hemma från veterinären

Det gick bra hos veterinären. Dvs inget bråk och stök. Jobbet blev gjort och det var en något medtagen kille jag fick med mig hem. Tratten är ingen höjdare. Men han tar än så länge sitt lidande med jämnmod. Men nog skall det komma andra tider.

Jag vet inte vad som är mest irriterande

Förvisso har vi ett par småbjörnar som tussar omkring på berget och det kan vara lite störande vid hundpromenader o dylikt. Men det är ändå ingeting mot att alla dessa som är ute på björnsafari. Det kommer bilar såväl mornar som kvällar och spanar. Visst är det kul att folk lär sig hitta till Spjälkaberg men någon måtta får det väl vara. Ville jag ha en massa trafik flyttade jag väl in till tätorten.

Sedan är det Zorros sista natt med kulor. I morgon skall han snöpas. Men det är väl sånt som händer när man fyller år nu på fredag den 13:e. Men lite dåligt samvete har jag. Men det skall bli intressant och se effekten.

Svensexa

Så kom den då, svensexan. Jag blev avbruten under en golfrunda av ett par kamrater. Därefter blev jag transporterad till centrala Alfta där jag iförd en spelartröja från edsbybandyn skulle samla in pengar till nämnda förening. Det gick hyfsat, 241,50 kr.

Så småningom blev det samlig och middag på Eklundska villan i Umeå. Mat, dryck och trivsamt umgänge skapade en trevlig kväll. Tack och lov slapp jag alltför mycket förnedrande lekar och sprithetsande. Men det blev en duktig levertvätt i alla fall. Min största behållning var att se min blivande svåger så glad i hatten som jag aldrig sett honom förr.

Ett tack till Hans, Magnus, Björn, Per-Erik, Håkan och Kenneth.



RSS 2.0