Homoäktenskap

I Måndagens Ljusnan ondgör sig Mats Olofsson över homosexuellas rätt till äktenskap. Jag hyser respekt för hans rätt att ha den åsikten. Det framgår inte vad Mats har för allmän attityd till homosexuella. Så jag vet inte om han uppskattar dem, tycker de är sjuka, vilseledda eller vad det nu kan vara. Det är helt okey för mig vilket som. Men däremot förstår jag för mitt liv inte hans koppling mellan äktenskap och barnalstring. Argumentet mot homoäktenskap är barnens rätt till sina biologiska föräldrar. Det argumentet är tunt som ett psalmboksblad.


Om nu inte Mats Olofsson är medveten om det så är det fullt möjligt att alstra barn utan att vara gift. Även om det skulle vara önskvärt så lever många barn utanför ramen av den klassiska kärnfamiljen oavsett föräldrarnas sexuella läggning. Så barnens rätt till sina föräldrar har ingenting med rätten till äktenskap att göra.


Jag står bakom att Sverige som samhälle erkänner att homosexuella har samma mänskliga rättigheter som heterosexuella. Då är det för mig självklart att de skall få ingå äktenskap - och åtnjuta samma juridiska skyddsnät som heteroäktenskap. De skall ha rätt att prövas som lämpliga för adoption. De skall ha rätt att avla barn. De skall ha samma rätt till ett fritt liv som heteronormen. Allt annat vore att förneka dem fulla mänskliga rättigheter. Det gör inte jag.


Däremot kräver jag inte att kyrkor skall tvingas genomföra vigslar mellan homosexuella om det strider mot kyrkans värderingar. För liksom homosexuella är fysiska personer med sina rättigheter är kyrkor juridiska personer med sina rättigheter. Min grundinställning är att varje människas fri- och rättigheter endast begränsas av andra människors fri- och rättigheter.

Fastetider

Nu är vi inne på 5:e dagen i vår fasteperiod. Det går förvånansvärt bra, men det roligt är det inte. Marianne har det jobbigare. Hon är hungrig, illamående och har svårt att sova. Huvudvärken löste hon med kaffe.

Jag tror jag gillar Muslimernas Ramadan bättre. Då man fastar under dagen och svullar på kvällen.

Däremellan är jag helt fast i World of Warcraft. Så fort jag kan springer jag runt och slår ihjäl olika kryp.

Semsterflit

Mitt bloggande har varit lite glest. Men det beror bara på att vi har haft full upp. M:s son Carl har varit på plats i en dryg vecka med sina småttingar. Stridsropet "Fajmoj!" sitter i väggarna nu. Det var en rolig men intensiv vecka. Barnens mor passade på att dyka upp i slutet av veckan och fick sin födelsedag avfirad. När de reste rasade vi ihop som på en fredagkväll efter en tuff vecka. Men sedan var det bara att samla ihop sig och fortsätta med spikandet.

Mitt roligaste och kanske pinsammaste inne var då Natalie (2,5 år) följde med på promenad med Zorro. Jag gick mellan dem och höll mitt på kopplet och N höll i öglan. Som vanligtt fick man hålla Zorro i styr. Väl hemma tog hon kopplet till sin lilla trätax och snart hördes kommandona "Nej!" - "Här går vi!" med täta mellanrum.

Går allt enligt plan skall vi starta en fastekur till veckan. Vi skall städa av två 50-årsdagar och en middagsbjudning före dess.

Testosteronet hos unga pojkar

Uppenbarligen är halten testosteron hög hos unga pojkar. För drygt en månad sen kastrerades Zorro. Det syns inte på hans uppträdande nu då Gucci löper för fullt. Han är lika efterhängsen och enveten som vanligt och hon är lika i sitt beteende. Sur mot honom när vi tittar och välkomnande när vi inte ser (tror hon). Vi får se om och när Zorros könsdrift klingar ur.

Vardagshjältar o dårar

På fredagen bevistade jag och Marianne Raphsody in Rock på Stenegård i Järvsö. En mycket trevlig föreställning. Vis från andra föreställningar skämtade vi om att vädret säkert skulle bli uselt och att vi skulle drabbas av någon hysterisk anhörig till ensemblen.

Solen gassade medan i stod i kön. Publikvärdarna delade ut vatten till behövande. Lagom till att ridån gick upp startade skyfallet. Under den dryga timme vi väntade på ridån upptäckte vi ett Robert Wells-fan på den sjukliga nivån. En kvinna i 50-års åldern som var på sin 3:e föreställning denna vecka. Att hon har någon typ av diagnos är ställt utom allt tvivel. Tack och lov satt hon i raden framför oss. Där antastade hon oavbrutet sin bänkgranne med konversation, upplysningar och påståenden. Antingen hade karln en ängels tålamod, god uppfostran eller så var han en mes. I vilket fall blev han min hjälte. Hade det varit jag skulle kvinnan sannolikt mött ett oblitt öde. Men han härdade ut.

Men damen i fråga besatt också superkrafter. Hon kunde i det fria, på 20 meters håll, bli störd av cigaretterök som blåste åt andra hållet.

Insåg också att mitt regnställ blivit så nött att det inte höll tätt på sina ställen.

Folkomröstningar med bästföredatum

Med anledning av LO:s utspel om kärnkraften tog torsdagens ledare i Ljusnan stafettpinnen och samlade ihop de vanliga argumenten till kärnkraftens försvar. Jag tänker inte komma med min vanliga analys om kärnkraftens för- och nackdelar. Däremot vill jag föra ett resonemang kring folkomröstningar. Ledarsidan dömer ut värdet av folkomröstningen 1980. Efter 30 år kan den inte få styra hävdas det. Som ren sakupplysning vill jag påminna om att den aldrig styrt. Det var en rådgivande folkomröstning som följdes av ett riksdagsbeslut i samma anda. Det är det ena.


Den andra, mer intressanta, företeelsen som ledarsidan förfäktar är att det finns ett bäst-före-datum för folkomröstningar. Att 30 år gått innebär tydligen att datumet har utgått. Men det framgår inte av ledarens text enligt vilken princip folkomröstningar skall dateras. Hur många kullar av nya röstberättigade skall ha tillkommit för att de skall ges rätt att ta ställning? Noteras kan att de intressen som vill nullifiera folkomröstningen är samma gäng som ville dödförklara resultet redan dagen efter folkomröstning.


Har folkmröstningen om EMU passerat bäst-före-datum eller  EU-medlemsskapet? Definitivt har högertrafik-folkomröstningen gjort det.


För det kan väl inte vara så enkelt att folkomröstningen om kärnkraft ifrågasätts bara för att det ligger i en maktelits intresse? Inte kan det väl bara bero på att tunga spelare inom fack, industri, politik och media vill krama ännu fler reaktorer? Jag utgår från att när "Vänstertrafikens-Vänner" begär att generationer av nya väljare skall få chansen att säga sitt att denna ledarsida ställer upp på deras rättmätiga krav. Min poäng är att om någon vill krama reaktorer så gör gärna det. Men gör det inte i skydd av någon krystad demokratiskt dimridå.

För egen del anser jag att folkmröstningar handlar mer om politisk taktik och feghet än om demokrati. Vill man uppnå ett demokratiskt värde skall omröstningarna vara beslutande, inte bara rådgivande. Nu blir det folkomröstning i frågor som partierna inte klarar av att matcha internt eller vill ducka ansvaret för. Då är det skönt att slippa interna strider och kunna skylla på folket. Därför är det för mig självklart att Lissabonfördraget skall beslutas av Riksdagen.


WoW

Jag har börjat nosa på onlinespelet World of Warcraft. Känns skrämmande beroendeframkallande. Så jag kliver nog på det tåget. Betydligt roligare än sammanträden. I WoW får man slå ihjäl alla hjärndöda zombies i alla fall.

Mera konspirationsteori

Tankade häromdagen ned en filmsekvens utgiven av en amerikansk (är jag förvånad?) konspirationsteoretiker. Det är alltid lika uppfriskande att lyssna till deras tankebanor som löper på så annorlunda vägar jämfört med oss övriga. Denne man heter Jordan Maxvell med "lektionen" Matrix of power. Han skulle visa vilka som styr världen och har så gjort i urminnes tider.

Naturligtvis är det Frimurarna och andra frimuraranknutna sällskap som styr världen. De styr alla regeringar och banker, katolska och judiska kyrkan. Det finns till och med frimurarloger för svarta! Det är för att frimurarna skall kunna styra över alla raser också. Ja kära värld.

Den beviskedja som han med pannan i djupa veck redovisade var ett antal begrepp och symboler han kopplade till frimurarna. Så fort någon av dessa begrepp eller symboler, varav vissa är ganska allmängiltiga, visade sig i något annat sammanhang var det ett bevis på att frimurarna hade sina fingrar med i spelet. Någon utredning hur dessa begrepp och symboler hade hamnat där de var gjordes inte. Varför låta sanningen stå i vägen för en god historia.

Politiskt ränksmideri

I en krönika i dagens Ljusnan blev dagens politiska partier och politiska ledare avhyvlade och anklagade för att de har en von-oben attityd och drivs av ränksmidande partistrateger. Annat var det när seklet var ungt och folkrörelserna formade Sverige. Då styrdes partierna av hederliga och rättskaffens män (för det var dom allihop) beväpnade bara med sin hederliga blick utan sluga baktankar.

En vacker bild men naiv även för en politisk chefredaktör. När har politik och strävandet efter politiskt inflytande inte varit besmittat med ränker, planer och taktiska överväganden? Aldrig. Men bara för att man spelar ett rävspel behöver inte det innebära att man är ohederlig. Däremot ingår det i grundkursen att göra och säga saker när det är lämpligt. Redan de gamla grekerna konstaterade att syftet med den retoriska konsten är att få dig att framstå som begåvad och motståndaren som en korkad luns.

Jag läste för ett par år sedan en, för mig, intressant men smärtsamt detaljerad lunta som hette "Bonderörelsens historia" av Elof Eriksson. Boken skrev i början av 40-talet som någon typ av vitbok av hur boderörelsen utvecklades under de första årtiondena av 1900-talet. Med honom själv som inflytelserik spelare. Det var ingen vacker syn som målades upp. I och med 1909 års regeringsform och upphävandet av ståndsriksdagen var den stora bondebefolkningen politiskt herrelös. Högern, liberalerna och även socialdemokraterna gjorde sina friarstråt. Inom bondekåren växte två organisationer fram som ivrigt bekämpade varandra. Det fanns en starkt konservativ gren där författaren var aktiv och en mer liberalt lagd linje. Sedemera LRF och Centerpartiet.

Den bild som författaren målade upp handlade och rent tjyv- och rackarspel. Där de båda organisationerna gjorde allt de kunde för att bräda och svartmåla varandra. Det var inga vackra ord som sades. Det värsta tillmälet de kunde ge var att anklaga varandra för att vara styrda av högern.

I min politiska skolning har jag fått bilden av mitt partis grundare, Carl Berglund, som en rättskaffens bonde som satt vid sitt grova köksbord och författade ett upprop som fick sveriges bönder att resa sig. Elof Erikssons bild av samma man var att han var redaktör för en tidning samt förmögen godsägare och en durkdriven maktspelare. Jag må säga att Elofs bild faktiskt känns trovärdigare och men det gör inte Carl Berglunds idémässiga arv mindre värt.

Glass gör dig lycklig

Ett trauma har upphört. Ett mysterium har lösts. Jag är glassoman. Hemglass är min räddare. Men...
Sedan nyår har glassbilen uppenbarligen lekt någon typ av katt o råtta lek med mig. Trots att jag får förvarningar vis SMS från Hemglass och att jag vid det här lagt memorerat turlistan hemmavid så har glassen gått min näsa förbi. Jag har suttit på "pass" i timmar och kört som en förvirrad dåre runt byn i jakt på bilen. I fjärran har jag stundom hört det välbekanta tutande. Men glass? icke.

Men i går så skedde det. Det sedvanliga SMS varningen en timme för ankomst till hållplatsen ankom. Nu så tänkte jag. Så godan ro såh jag tiden an. Men efter ca 20-25 minuter kom Marianne in och frågade om jag glömt glassbilen. Nejdå, det är lugnt. Det är en halvtimme kvar svarade jag. Men jag hör hur den tutar - nära, kontrar hon.

Sagt och gjort så "springer" jag ut ur huset och greppar plånbok och bilnyckel i flykten. Och se, i glädje och gamman finner jag denna flygande holländare. Då inser jag sanningen. Han ligger en halvtimme för sin egen tidtabell. Tror sjutton att han missat affärer och jag glass. Vis av skadan köpte jag glass för 700 spänn och åkte lycklig och tillfreds hemåt. Kunde semestern börja bättre?

Det rör sig i ankdammen

Ovanåkers kommun har beslutat att anställa tf soc.chef/äldreomsorgschef Anette Forsblom som ny Socialchef. En dam med skinn på näsan och målet alltid framför ögonen. Men alla är inte nöjda. Lika säkert som att påven har lustig hatt ondgör sig socialdemokraterna. De hade viljat ha den andre kandidaten. För mig handlar det här om ingenting annat än oppositionsrådet Yoomis Renström pågående vendetta mot cheferna inom socialförvaltning. Jag skulle tordas sätta en krona på att Yoomi skulle ha stöttat mokandidaten om den så hette Hannibal Lecter. Men det måste kännas eländigt för Yoomi att samtliga fack förordade Anette.

Folk har inte en susning om sina pensioner utropar Unionen upprört. All information om pensionerna måste göras om kräver de. Som vanligt är det någon annans fel att jag inte har koll på mitt eget liv. Visst är det skönt. Men varför upprörs de över resultatet? Jag upplever det som regel att man inte bryr sig om de saker som inte är akut aktuella. Ingen bryr sig om barnens skola förrän den skall läggas ned. Vem orkar tänka på pension före 62 års ålder? Varför bry sig om politik, det är 6 månader till valdagen?

En undersökning av Ledarna visar att folk inte litar på chefer. Sina närmaste chefer är okej, men inte andra. Det låter farligt likt inställningen till utlänningar. "Jag känner en neger - han är schysst".

Till sist en liten vers som jag läste för många år sedan. Det passar bra in på försvarsfrågan.

"Gud och soldaten vörda vi,
i tider av fara de stå oss bi.
Men när faran är borta,
och fyllda bli faten.
Då glömma vi Gud
och förakta soldaten."

Det drar ihop sig till semester

Det var några dagar sedan jag skrev. Jag insåg att jag varit helt fokuserad på att "städa av skrivbordet" denna vecka. Tydligen även andra för det har varit tyst o lugnt i telefon. Till och med björnspanarna har glesnat i sina led. En tanke som slagit mig att helt plötsligt finns inga behov av möten och sammanträden. Från att vara inbokad 3-4 kvällar i veckan är det i princip noll. Hur viktiga kan de då vara?

Semesterprojektet håller på att ta sin form. Maskinhallsbygget/gäststugan har snart blivit rest. Vi väntar på takstolarna. När snickarna är klara är det bara att köra igång med att kapa, måla och spika upp brädfodringen. För den som undrar har jag anlitat en etablerad svensk byggfirma som har massor av moms på fakturorna. Jag vet inte om det åligger mig men jag har inte upprättat någon arbetsmiljöplan. Men snickarna har åtkomst till frisk luft, slipper stillasittande arbete och har lånat min micro. Uteplatsen med tak har blivit personalmatsal. Undrar om det är avdragsgillt?


RSS 2.0