Är politik skadligt?

Frågan är berättigad. Min fru följde med på sitt första kommunfullmäktigesammanträde igår kväll. Trots att jag noga hade valt ut en kort och harmlös föreställning drabbades hon av någon typ utslag på överkroppen. Sådana reaktioner har jag inte mött förr, även om tråkslag varit nära förestående ibland. Men det kan å andra sidan också ha berott på hennes nya tröja.

Vår "bypolis" hade en mycket intressant och uppskattad redovisning ang det brottsförebyggande arbetet. Min fru noterade ett ökat tisslande och tasslande bland KF-ledamöterna när ämnet rattonykterhet och straffskalor behandlades.

Idag kommer rörmokaren och lappar ihop varmvattenledningen. Tack för det.

Jag har sagt det förut. Var är den globala uppvärmningen?


Det bidde en tummetott... eller ens det

Vid första mötet med Ovanåkers kommuns arbetsgrupp för översyn av den politiska organisationen (puh vilket namn) sa jag närmast profetiskt att "en kommittee är en grupp ovilliga, utsedda av de okunninga, att göra det omöjliga, under en oändlighet, med hjälp av ingenting." Dock hade jag fel på en punkt. "Oändligheten". Det blev inte ens take-off. Gruppen första "uppdrag" var att lämna förslag på vad vi skulle jobba med. Svaret kom. Kortsiktiga frågor lämnas till efter valet och långsiktiga frågor bevakas av tjänstemän till dess ny arbetsgrupp utses. Tack å hej så att säga.

Positivt är att jag kunnat återta lite tid i almanackan.

Hela havet stormar

Hela havet stormar är den lek som Redaktör Eklund tycker att Ovanåkers kommunpolitik borde leka som ett resultat av det arbete som "min" arbetsgrupp leverera.

Visst är bilden vacker av massor av folk som har massor av ideer och som möts och i demokratisk anda söker stöd för sin åsikt. Jag ser framför mig det antika Atens "kommunfullmäktige". Det hade 6000 ledamöter och därför föddes retoriken.

Redaktören missionerar mot den hämsko som partipolitiken lägger och propagerar för ett i mina ögon anarksitiskt styrelsesätt. Om inte partierna finns med sin genomtänkta och balanserade politik vad kommer då? Engagerade medborgare med det allmännas bästa för ögonen?

Nej, det blir "rör inte min skola!-partiet", "Äldreomsorgen är dum mot min mamma-partiet", "Det finns ingen lokal för 17-åringar - partiet", "vi måste ha en gräsplan-partiet", "Grusvägen i min by-partiet" osv osv. Det parti som snabbt kommer att utraderas är "Vi måste ta ansvar så att de gemensamma pengarna används klokt-partiet".

Bara det debakel som vi hade i Ovanåker i somras då vi inte längre längre hade en tydlig majoritet utan tre minoritetsblock har redan kostat kommunen ordentligt med pengar. Alla vill ha fler röster - vad är då billigare än att köpa den med andras pengar?

Men den kanske avgörande kritiken handlar om "tydliggörande av demokratin". Vem ställer vi till svars när det bli dags för val om i princip anarki råder. Vem vill ta ansvar i en "anarki"?

Det finns mycket vi kan göra för att få mer vind i seglen i kommunpolitiken. Men stormen kan i alla fall jag låta bli att segla ut i.


I val och kärlek är allt tillåtet

Vid den "stora" partiledarduellen lyckades den rödgröna oppositionen förtränga den ekonmiska världskrisen när de anklagade regeringen för den höga arbetslösheten. Nu skall infrastrukturministern och miljöministern inställa sig hos varsitt riksdagsutskott för att stå till svars för väderleken. Det jag brukar skämta om har blivit verklighet.

I dag samlas Centerpartiets kommunalpampar för peptalk. Många goda krafter som lägger mycken tid och kraft till ofta ganska begränsad ersättning för att få sina lokalsamhällen att utvecklas. Tapper och beundrandsvärd skara.

Bollnäs kommun har beslutat att minska antalet ledamöter i Kommunfullmäktige från 49 till 45 ledamöter. Gör säkert ingen större skillnad förutom att antalet tentakler ut mot verkligheten minskar.

I Ovanåkers kommun leder jag en arbetsgrupp som skall se över den politiska organisationen. Även här har en minskning av antalet ledamöter från dagens 41 nämnts. Vid en minskning till 35 tappar V och FP varsin ledamot och sitter bara med en ledamot kvar. Resten betalar C och S. En maximal minskning till 31 ger en effekt utifrån valresultet 2006 enligt följande (dagsläget i parantes).

C 12 (15), S 11 (15), Kd 4 (4), M 2 (3), V 1 (2) och Fp 1 (2). Vid val till nämnder och styrelser (7 platser) får bara C, S och Kd platser av egen kraft. I kommunstyrelsen med 13 mandat får även M plats. Om Kd, M och Fp går i kartell skulle C får 3 mandat, lilla alliansen 2 och S 2.

Summan av denna sifferexercis är frågan om demokratin blir bättre om färre är med och beslutar. En orsak till att vissa vill minska antalet ledamöter är partiets/-ernas oförmåga till nyrekrytering. Då ställer jag mig frågan om det är den kommunala organisationen som skall lösa partiernas interna problem?

Jag får säkert anledning att återkomma i ärendet.

Men nu skall jag ut och härja med min nyinförskaffade snöslunga till traktorn.


RSS 2.0