Storkommun Hälsingland

Storkommunsdebatten tar nya höjder i lokala tidningen. Nu är det hela Hälsingland som skall bilda kommun. En orsak är den framtida mörka befolkningsprognosen för landskapet. Allt färre skall dela på kostnaderna för det gemensamma. Därför behövs samordning av kommunala funktioner. Inte bara Räddningstjänst och sophämtning, utan även ledningsfunktioner inom stab och administration. Men det går att lösa utan sammanslagningar.


Det psykologiska problemet i detta arbete är inte en minskade befolkning utan att ingen vill förlora den det har. Ju större kontroll jag har över situationen desto lättare är det att finna samverkansvägar. Den "egna" kommunen är ett sätt att skapa kontroll. För jag är fullt övertygad om att storkommuns-kramarna själva går man ur huse när det föreslås att den lokala skolan, biblioteket eller idrottsanläggningen skall läggas ned. Även om det är till fördel för helheten.


En effektivare förvaltning av gemensamma medel är ett måste. Men det gör inte att vi blir fler. I slutändan är det befolkningstillväxt som är framgångsfaktorn. Hur skall vi få trenden att vända? Den kommunala organisationen betyder i det fallet väldigt lite.


För om vi inte tror på Hälsinglands framtid kan vi lika gärna gå ihop med Uppland så att vi får vara med i en expansiv region.


Kommentarer
Postat av: Stockholmsbrobergan

Ni får slå ihop vad fan ni vill där uppe i skogen så länge ni inte slå ihop Bandylagen. Tänkt er oranga och röda tröjor blandade med Gurt. Huva, huva.

2008-10-13 @ 18:57:54
Postat av: Anders

Du är alltid välkommen till Uppland - det vet du!

2008-10-13 @ 20:05:42
Postat av: Olle Lundberg

Jag har sagt det förut och jag säger det igen: döp om kommunen till Storhälsinge kommun. Ovanåker vet ju ändå ingen vad det är eller var det ligger.



Då slipper ni åtminstone heta Bollnäs när det blir dags att bunta ihop småkommuner till större enheter igen. Det har hänt några gånger förr och det kommer att hända igen.



Alltså, skippa Ovanåker-namnet med det snaraste och byt till Storhälsinge. Då får ni åtminstone med er namnet in i den nya storkommun som lär komma, om inte i den här långkonjunkturen så i nästa eller då nästa.



Storhälsinge kommun är kaxigt som f-n och kan accepteras av alla. Och med det nya namnet blir det ju liksom ni som slukar dom andra (nåja, det är i alla fall upplevelsen), och vad vet man: kanske kan Edsbyn-Alfta rentav bli centralort i den nya storkommunen?!?



Jag menar, kunde bonnhålan Bonn bli huvudstad i förbundsrepubliken Västtyskland så kan väl tvillingmetropolerna Edsbyn-Alfta bli huvudstad i stor-Storhälsinge.



Nä, nu slutar jag för jag vet att du tycker det här är nys. Men kom ihåg vem som hittade på det, Storhälsinge alltså. Inget att skjuta på.



Detsamma verkar gälla i älgtornet. Nils Erik, det är väl inte så att du sitter och sover på passet? Och drömmer om Marianne?



God jaktlycka och tänk på att du redan fått din 24-taggare.



/ Olle i Umeå











2008-10-13 @ 21:46:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0