Så kom vi till vägs ände

Kommunalrådet Björn Mårtensson avgår när det stog klart att han skulle utsättas för en offentlig moraldomstol i Kommunfullmäktige. Aldrig förr har så många varit beredda att kasta första stenen. Vissa kastar av princip, andra revanschlust, andra av taktikskäl och vissa för att alla andra kastar. Oavsett vilket, det finns gränser.

De första kommentarerna från stenkastarna är stillsamma. Men de var de även efter det att nyheten spräcktes för sex veckor sedan. Oppositionsrådet meddelar att hon inte gör anspråk på posten som kommunalråd. Det var vackert av henne. Men har någon frågat?

Mest beklämmande är nog Ljusnans ledarsidas analys. Där redaktören försöker svära sig och stenkastarna fria från ansvar och lägga det i knät på Centerpartiet. Hade Björn och partiet handlat annorlunda kanske Björn hade kunnat sitta kvar är analysen. Frågan är vad vi kunde ha gjort annorlunda? Frågan vi hade att ta ställning var binär. Ja eller nej. Förtroende eller inte. Vi beslöt att Björn hade vårt förtroende att leda partiet. Hade vi fattat ett annat beslut hade Björn avgått omedelbart. Varvid redaktörens resonemang faller.

Inför att vi skulle ta detta första beslut i maj hade samtliga allianspartier inkl socialdemokraterna deklarerat att Centerpartiet ägde frågan. Men det visade sig sedan att det var under förutsättning att vi fattade "rätt" beslut.

Tillbaka till Ljusnans ledarsida. Redaktörens förslag till lösning är att om Björn tagit time-out till dess straffet verkställts och lovat att aldrig göra om det hade det kunnat bli en annan tingens ordning. Det måste innebära att gärningen blir mindre förkastlig om man bara stiger åt sidan in i tystnaden istället för att stå upp för vad man gjort. Om Björn hade tagit time-out hade då media struntat i promillehalter, rättegång och dom, blandade spekulationer? Tror inte det. Ledarsidan vill belöna feghetens taktik.

Men det fanns en annan väg. Det var att övriga partier, åtminstone vapenbröderna sedan 35 år, stått fast vid att frågan ägdes av Centerpartiet och att de i övrigt ställde sig neutrala. Inte som ett tyst godkännande men som ett led i att låta väljarna fälla domen över Björns och Cetenterpartiets agerande.

Men gjort är gjort och sagt är sagt. Nu får vi se om dammet lägger sig eller om det finns fler minor utlagda.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0