Opinion för opinionen

Ljusnans Chefredaktör Anders Eklund skriver i en tikel på dagens ledarsida att det var ett bra beslut som Ovanåkers kommun tog att vänta med att konvertera ett särskilt boende till närboende. Men att det tog för lång tid att komma till det beslutet.

Att det överhuvudtaget blev ett nytt beslut berodde på att Anna Öst, känd för de riktigt gamla, har opinionsstarka anhöriga som drog igång en rejäl kampanj för sin gamla mamma. Hon skulle inte böva flytta, även om kommunen lovade att sköta allt kring flytten. Gamla mamma skulle inte heller få sämre service - även om det bara gällde att det inte fanns dygnetruntplacerad nattpersonal utan bara hemtjänstens nattpatrull. Men så är det, man är sig själv närmast och ingen vill ha det sämre.

Låt säga att familjen Öst inte dragit igång denna cirkus utan köpt något av de alternativ som kommunen erbjöd under stilla tystnad. Hade då Anders Eklund tyckt att det var ett dåligt beslut? Givetvis inte. Han hade inte ens märkt att det tagits.

Men det är inte första gången samme man ställer sig på de starka opinionsbildarnas sida (mot politiker). Oavsett det gällt skolnedläggningar, äldreboenden. Han är alltid motståndare till försämringar i offentlig service som drabbar någon eller något som skapar rubriker i den egna tidningen. Det är klart, man biter inte den hand som föder en.

Skulle politiker, vilket förekommer, bli lika opinionsstyrda som Anders Eklund skulle inte ett dugg åstadkommas i politiken. Så fort någon var emot skulle man backa hem. Det är i detta läge som politiker brukar vilja lyfta fram folkomröstningar. Låt de många slå ut de svaga utan att själv ta ställning. En feghetens politik.

Ovanåkers kommun har en ekonomi i obalans för första gången i mannaminne. Kommunen är enligt lag skyldig att få skutan på rätt köl. Säkert 90% av kommunens kostnader hänskjuter sig till gamla, barn, fattiga och utslagna. Någon kommer att drabbas.  Det blir den som, i bildlik mening, inte orkar väcka Anders Eklunds intresse.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0