Samverkan C+S eller S+kd+m+fp

Chefredaktör Anders Eklund i Ljusnan kommenterar en socialdemokratisk analys över olika samverkanslösningar i kommunerna där bl.a. Bollnäs omnämns. Jag delar Eklunds uppfattning om att den samverkan skett i strid med önskemål från högre ort och att resultatet blivit att Centern förpassats från förarsäte till baksäte. Lika negativ är jag mot skackelhoppet i Landstinget.

Det finns en ideologisk skiljelinje mellan allianspartierna och socialdemokraterna som bör vara vägledande. Det finns dem som säger att ideologi inte är viktigt i kummunpolitiken. Här gäller det mer handfasta frågor som t.ex. skolnedläggningar. Riksdagen må teoretisera om ideologi men det är i kommunerna som det skall översättas i verklighet. Hur mycket av kommunal verksamhet skall entreprenadsättas? Skall tätortsskolor prioriteras före landsbygdsskolor? Detta är bara två frågor med tydliga ideologiska inslag.

Men jag kan ha förståelse för att udda samverkan kan uppstå i situationer där det krävs för att skapa en fungerande majoritet.

I ledaren får Centerpartiet sina snubbor för att man lämnade allianssamarbetet.

I Ovanåker har Centerpartiet blivit utkastat från allianssamarbetet och en ny majoritet håller på att formas med stöd av (s). Signalen hittills från Eklund att är Centerpartiet i det fallet har sig själv att skylla.

I hans värld är det tydligen alltid Centerpartiets fel på något sätt. Men det kan även ha att göra på vilken sida om barrikaden hans eget Folkparti finns.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0