Nånannanismen

Det drar ihop sig till kommundagar för Centerpartiet. Nu skall kommunledarna sitta i små grupper och avgöra partiets öde- tror dom i alla fall. Huvudfrågan är: Finns förtroende för Maud eller inte?

Man brukar säga inom affärsvärlden att man är aldrig bättre än sitt senaste bokslut. Detsamma må gälla inom politiken. Så länge Maud levererade valframgångar så var hon oomstridd Drottning. Men så fort ett bakslag kommer så dyker belackarna upp. In med kniven bara. Det är ledarens fel - inte mitt.

Centern gjorde det sämsta valet av alla partier 2010. Vi tappade rejält som det stora kommunpartiet. Efter valet 2006 skrev Kommunaktuellt en artikel på temat. "Det spelar ingen roll hur valet utfaller - det blir en centerpartist i ledningen i alla fall." Så är icke fallet efter detta val.

Nu möts partiets kommunala ledare för att bl.a. analysera det misslyckade valet och dess konsekvenser. Det genanta är att de automatiskt ställer sin egen roll och insats i förhållande till Mauds. Om de skyller de kommunala valnederlagen på Maud säger de samtidigt att de själva är rätt oviktiga som opinionsbildare. Samma lokala ledare som givit sig själva beröm för att de har mer röster i kommunvalet än Riksdagsvalet. Frågan är vilket ansvar kommunalråd och gruppledare tar för usla lokala valresultat och vilka konsekvenser det får.

Rikspolitiken och det resultatet är det partiledaren, partistyrelsen och riksdagsgruppen som får ta ansvar för. Centerpartiet kan inte skylla på moderaterna. Jag tycker att Fredrik Reinfeldts replik att det är upp till varje parti att göra sig viktigt är helt korrekt.

Enligt min mening är frågan som centerns lokala, regionala och nationella ledare borde ställa sig är hur vi blir viktiga igen - inte vem som skall bli nästa frälsare.

Den som inte tar ansvar kan inte heller förvänta sig något att ansvara för.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0