Snart måste Annie leverera

Efter en ingående partiledarvalsprocess och med en partistämma med nästan religiösa undertoner valdes Annie Lööf till partiledare. Hon valdes med en stark frälsarstämpel att hon med sin goda mediaframtoning skulle kunna vända partiets kräftgång.

Sedan dess har det varit i princip knäpp tyst. Det känns om det handlar om "28-åringen som klev in på departementet och försvann", för att travestera en känd boktitel.

Opinionsmässigt har det bara handlat om krusningar.

Kan det vara så att hela partiledningen sitter och väntar på att idéprogramarbetet skall bli klart och innan dess har man i princip inga åsikter. Har vi centerpartister råd med att de ledande politikerna sitter och hänger med handskarna fram till dess man vet vad man skall tycka?

Jag har tid till annan förfäktat att centerpartiet tappat sitt ideologiska fokus. Det manifesteras i att vi, och framförallt inte väljarna, inte vet vilka som är centerpartiets målgrupp och vilken partiets berättelse om Sverige är.

Ett parti som inte vet vilka de är till för och varför, och dessutom är oförmögna att kommunicera det förtjänar ointresse. Medias monumentala tystnad kring Annies insats i partiledardebatten är bevis nog. Hon dessutom hade mediaframträdande som främsta merit i partiledarvalet.

Jag befarar att det program som håller på att utarbetas i sann centerpartistisk anda antingen kommer att sänkas av en teknisk detaljnivå som ingen orkar ta till sig eller så blir det ett teoretiskt svärmeri, om t.ex. frihet, som bäst lämpar sig på akademiska seminarier.

Min lösning är lika svår som den är enkel. Bestäm vilken vilken grupp samhället som partiet skall företräda och gör det kompromisslöst. Den grupp som skall företrädas måste vara tydligt definierad och medlemmarna skall själv identifera sig med den. Där för kan man inte t.ex. välja gruppen "de som är för frihet". För vem är emot?

Om någon är intresserad kan ställer jag gärna upp och lämnar förslag på olika målgrupper.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0