Att ta ansvar - regeringsfrågan

Att vara Centerpartist är att ta ansvar har jag alltid hävdat.Stefan Löfven vädjar till Centerpartiet och Annie Lööf att ta ansvar och vara resonabel i regeringssonderingarna.
 
Centerpartiets avvaktande hållning och besked partiet kommer att bedriva en konstruktiv opposition är den bästa enligt min mening. Det bästa sättet att ta långsiktigt ansvar för landet är att arbeta för ett starkt Centerparti.
 
SDs framgångar har skapat ett politiskt trauma. Partiets framgångar kan å ena sidan bygga på att en stor grupp människor delar SD grundläggande ideologi, vilket vore hemskt men politiskt mer hanterbart. Å andra sidan kan det vara så att en stor grupp människor använt SD som verktyg för att bryta sitt eget utanförskap och försökt bli sedda och hörda. Det är jobbigare. För övriga partier har då att bekampa ett parti med en destruktiv ideologi samtidigt som de måste få deras väljare att känna sig sedda och hörda utan att uppleva att kampen mot partiet inte är ett angrepp mot dem som väljare.
 
Om tesen om det upplevda utanförskapet stämmer. I alla fall i väsentlig grad. Så har Centerpartiet och Socialdemokraterna nyckelroller. Inte för att skapa en majoritet som kan ignorera SD och förstärka deras väljares känsla av utanförskap.
 
Det är i opposition som Centerpartiet kan fortsätta att förtydliga sitt budskap om att hela landet skall leva. Det är Centerpartiet som enklast kan (åter-)skapa förtroendet hos landsortens/-bygdens folk. Centerpartiet kan kliva fram som den självklare representanten för alla oss som har 4-siffriga riktnummer (fast telefoni). En representant som dessutom andra partier törs/vill/kan prata med.
 
Till sist. Gamla centergubbar som väser från historiens dimmor må göra det. Men vi skall vara medvetna om att det var de som styrde partiet från 20% till 5%. Känns inte som att finns mycket som Annie har att lära av dem.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0